Text Size

Olvasóinktól

Mérgezett élelmiszerek

Termeljük meg magunknak saját vitaminforrásainkat!              

A homo sapiens, az E M B E R mintegy 150 éve tudatosan mérgezi a környezetét. Ez a folyamat hazánkban, az utóbbi időben különösen érezhető, és leginkább akkor érinti a hétköznapi embert, amikor hazaviszi a boltból az élelmiszereket, és elfogyasztja.

Register to read more...

Hétköznapi próféták

A „próféta” szó a világi emberek között kevésbé, inkább a hívő emberek által használt fogalom.

Register to read more...

Megfogadni az Úr parancsait

Igetanulmány

OLVASANDÓ: PÉLDABESZÉDEK 10,08

„(8) A bölcs szívű megfogadja a parancsokat, a bolond beszédű pedig elbukik."

A Példabeszédek könyve legfontosabb fogalma a bölcsesség , amely ebben a világban a „boldog" - Isten boldog rendjében élő - életet (1Timóteus 1,11), és a másokat is ilyenné formáló életet jelenti; odaát pedig ennek kiteljesedéseként az üdvösséget. Természetesen a bölcsesség ennél sokkal összetettebb fogalom, ebben a bibliai könyvben, amelyet tizenegy év óta, a Példabeszédek könyvére figyelő igetanulmány sorozatunkban már alaposan körüljártunk. A mai igevers ismét a bölcsesség egyik fontos aspektusát tárja elénk: Igénk első sora ugyanis a bölcsesség egy világos, erre az életre vonatkozó, gyakorlati meghatározása: „A bölcs szívű megfogadja a parancsokat".

Ez a meghatározás a mindennapi életfolytatásunkra vonatkozik. Egészen pontosan arra, hogy van egy tőlünk független, egyértelmű, szuverén rend, amelynek forrása „Egy Valaki", az élő Isten. Ez egy olyan kiinduló pont, amely minden további élet alapja, e bizonyosság nélkül azonban minden széthullik, míg végül az egész világon érvényesül az „entrópia". Ebből kiindulva állítjuk, hogy vannak vitathatatlan életnormák, értékek, ezeket kifejező parancsok, amelyekhez igazodva teljesedhet ki az ember egyéni és közösségi életének minden színtere. Ezek a parancsok tehát örök értékeket, irányokat ültetnek át a mindennapok nyelvére, mindezeknek forrása azonban az élő Isten, aki egyszerre a rend és a szabadság Istene, az élet és öröm Istene.

Register to read more...

Steinbach József könyvei

Az égigérő templomtorony

Tágas tér : üzenetek a 18. zsoltárból / Steinbach József ; [... kiad. a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei]. - Pápa : Dunántúli Ref. Egyházker. Tud. Gyűjteményei, 2011. - 199 p. : ill. ; 24 cm
ISBN 978-963-89033-2-7 kötött

Zsoltárok könyve : 159 dunántúli prédikáció / szerk. Köntös László, Steinbach József ; [... kiad. a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei]. - Pápa : Dunántúli Ref. Egyházker. Tud. Gyűjteményei, 2011. - 720 p. : ill. ; 25 cm
ISBN 978-963-89033-5-8 kötött

Egy éven át Farkas Józseffel : igehirdetések, meditációk / szerk. Steinbach József ; [... kiad. a Pápai Református Gyűjtemények]. - Pápa : Pápai Ref. Gyűjt., 2011. - 351 p. : ill. ; 22 cm Farkas József (1914-1999)
ISBN 978-963-89033-3-4 kötött

„…aki áthatolt az egeken…” (Zsidókhoz írt levél 4,14)

„…et ascendit in caelum…”

„…aki áthatolt az egeken…” (Zsidókhoz írt levél 4,14)

Egy személyes emlékkel kell kezdenem. Tahiban, felvételi héten, Szűcs Ferenc professzor úr volt az első tanár, akivel találkoztam. Mai napig kristálytisztán fülemben cseng hozzánk intézett kérdése: mit jelent József Attila verssora: „Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat” (Nem én kiáltok). Ez a kérdés, és az utána összegzett válasz meghatározóan villantotta fel előttem, mi az a teológia, milyen egy jó teológus, és hogy milyen kivételezett állapot teológiával foglalkozni. Egyszerre éreztem félelmet és örömöt.

Register to read more...

Page 1 of 4

1 % felajánlás

110405_mre_ajanlo

Támogassa Alapítványunkat Személyi Jövedelemadójának 1%-val!

„Balatonalmádi Református Egyházközségért Alapítvány" 

Adószámunk: 18915617-1-19