A tobruki ökumenikus kápolna

A tobruki ökumenikus kápolna

Ökumenikus templomHírt kell adnunk a tobruki ökumenikus kápolnáról is, hiszen sokan kérdezik. A késlekedés oka nem a szándék hiánya volt, hanem sok egyéb rajtunk kívül álló ok (az első építési bizottság nem működött, plébánosváltás fűzfőn, az adminisztráció útvesztői stb..)

Végre örömmel jelenthetem: Bejegyezték a "Tobruki Ökumenikus Kápolnáért" Alapítványt a Megyei Bíróságon. Az Alapítvány hamarosan csekkszámlát nyit az OTP balatonalmádi fiókjánál, ahová befizethetők az erre szánt adományok. Az Alapítvány számlaszámát a Fűzfői Újság hasábjain nyilvánosságra fogjuk hozni. Nyomtatott csekkek hamarosan kérhetők.Minden további eseményről a gyülekezeti újságunk mellett a fűzfői újságon, sőt Dunántúli Naplón keresztül is tájékoztatást adunk.Röviden vázoljuk, hogy eddig mi történt a tobrukiökumenikus kápolna ügyében: 

1. Balatonfűzfő Nagyközség Általános Rendezési Tervében a tobruki településrészen egy kápolna építésére alkalmas terület szerepel.
2. 1995 tavaszán az Egyházak a 71-es út melletti területet választják ki, mint a kápolnaépítésre legmegfelelőbbet.
3. 1995 őszén megalakult egy Kápolnaépítő Bizottság, amely gyakorlatilag nem működött.
4. 1996 augusztus 18.-án az Önkormányzat és az Egyházak képviselőinek jelenlétében felavattuk a kápolna helyét.
5. 1996 őszén a képviselő testület Településfejlesztési Válalkozási és Idegenforgalmi Bizottsága pontos térképi felvételezést készíttetett a helyszinről, a bizottsági keret terhére, így megtörtént a terület alatt futó un. takart közművek "feltérképezése", melynek nyomán megállapítást nyert, hogy egy kis kápolna okos tervezői munkával a térségben elhelyezhető.
6. 1996 novemberében Gyuricza László keresi meg az Egyházakat levélben, melyben megfontolandó javaslatokat tesz a kápolnaépítés elindításával kapcsolatosan.
7. 1996 decemberében, a fenti levélre reagálva, a három egyház vezetői által fogalmazott elvi állásfoglalás született a kápolna építésével kapcsolatban.
8. 1997. november 12. A három felekezet és az Önkormányzat közös megbeszélése a "hogyan tovább"-ról, hiszen az ügy megrekedt.
 9. 1998. november 03: Dr. Udvarhelyi Miklós ügyvéd úr előtt aláírjuk a "Tobruki Ökumenikus Kápolnáért" Alapítvány Alapító Okiratát. Köszönet Dr.  Udvarhelyi Miklós ügyvéd úr önzetlen segítségéért.
10. Az Alapítványt a Megyei Bíróság 1999. év januárjában jegyezte be.
11. 1999. március 06: Helyszini szemle Németh Gábor tervezővel, aki áprilisra díjmentesen teljes tervet, makettet, statikai számításokat és költségvetést készít a kápolnáról. Ezen a beszélgetésen elmondtuk hozzávetőleges elképzeléseinket a leendő kápolnaépülettel kapcsolatban, miszerint a kápolna a misék és istentiszteletek tartása mellett minden oda illő közösségi és kulturális célt is felvállalna Tobrukban.

1. Gyermek-ifjúsági-bibliakörök, szeretevendégségek, beszélgetések a külön kialakított gyülekezeti szobában.
2. Emellett kiállítások, zenés áhitatok, keresztyén szindarabok a nyitott szabadzéri és fedett részen.
3. Az "altemplomban"  urnatemetkezési lehetőség.
. Egy kis összkomfortos szoba a nyári időben telógus elszállásolását tenné lehetővé, aki egyben az ökumenikus istentiszteleteket is ellátná.) Mindezek tervek, az élet és az anyagiak mindezeket nagyban módosíthatja. A makettet és a terveket is nyilvánosságra hozzuk, és mindenki építő véleményét szívesen meghallgatjuk.

1 % felajánlás

110405_mre_ajanlo

Támogassa Alapítványunkat Személyi Jövedelemadójának 1%-val!

„Balatonalmádi Református Egyházközségért Alapítvány" 

Adószámunk: 18915617-1-19