Balatonalmádiról

Balatonalmádi az északi part egyik legnagyobb fürdőhelye. Az ősi Vörösberénnyel, Budatavával és Káptalanfüred városrészekkel együtt a Balaton-felvidék egyik legszebb pontján fekszik. Földrajzi.helyzete az olasz-francia Riviéráéhoz hasonló. Az alsóörsi erdő, az Öreg-hegy és a vörösberényi részből kiinduló dombhát által körülzárt öböl amfiteátrumszerű, egyedülálló fekvést biztosít a városnak.

Természeti előnyei révén már a rómaiak idején is lakott hely volt, amit római sírok és egyéb leletek bizonyítanak. Almádi nevével először egy 1493-ban keletkezett, szőlő adás-vételről szóló oklevélben találkozunk. Ekkor egész - elsősorban szőlőművelésre alkalmas - területe a veszprémi káptalan birtoka, mint dézsmás szőlőhegy ismert.1869-ben lett önálló település.

A fürdőhellyé válás az 1870-es évek végén indult meg, 8 kabinból álló fürdőház megépítésével. Az 1885-1890 közötti filoxera járvány ki­pusztította a szőlőket, és a tulajdonosok szőlőtelepítés mellett inkább villákat, nyaralókat kezdtek építeni. Ezzel Almádi fokozatosan fürdőhellyé vált, és gyors fejlődésnek indult. A települést 1889-ben bekap­csolták a balatoni hajóforgalomba, majd 1909-ben a vasúti közlekedés is megindult.

Mára - üdülőhelyi jellegzetességeit megtartva - oktatási és kulturális intézményeivel, szolgáltatásaival Balatonalmádi fejlődő, lüktető, élénk kisváros lett.

A 8600 lakosú település központja a Városház tér, melyet a Tulipán Szálloda, ABC áruház, az Auróra Étterem, aVárosháza és a vasútállomás határol. A városközpontból aluljáró vezet a vasútállomásra, innen elérhető az Öregpark és a Wesselényi strand is. Az Öregparkban árnyas sétautak, teniszpályák, a hajóállomás és a Panoráma Club várja a nyaralókat.

A Wesselényi strand az északi part egyik legnagyobb strandja, 40000 m2 területe sokezer vendég befogadására alkalmas, 30 kereske­delmi egység gondoskodik a vendégek ellátásáról. Csónak, vízibicikli, szörf kölcsönző, csúszda, játszótér és más sportolási, szórakozási lehe­tőségek várják a fürdőzőket. A strandtól nyugatra motel, kempingek és sportpálya található. Káptalanfüred fenyők, tölgyek, cserfák között bújik meg, a csendet, pihenést kedvelők üdülőhelye. A parton kellemes árnyas strand nyújt felüdülést. Káptalanfüredről visszafelé a 71. úttal párhuzamosan futó Óvári Fe­renc utcában áll a Szent Imre plébániatemplom, mellette a Szent Jobb kápolna, melyet a budai királyi várból 1956 után hoztak le s állítottak helyre.

A Városház térről induló Baross Gábor utcában üzletek sora, a Tulipán étterem, bank, mozi és kertmozi, közösségi ház, református templom és az orvosi rendelők találhatók. A városközpontból Veszprém felé indulva a Petőfi utcában van a posta, utazási irodák és az autóbuszállomás, ahová belföldi és külföldi távolsági járatok érkeznek-indulnak. A Petőfi utcából a Kis Hattyú ABC-nél elágazó Szent Imre herceg utcán felkapaszkodva a felújított Óvári kilátóhoz érkezhetünk, ahol csodála­tos panoráma tárul elénk, gyönyörködhetünk a város, a tó és a pannon táj szépségében.

Szembetűnik az Auróra Szálloda 13 szintes épülete, amely az új város­háza mögött magasodik a város fölé. 240 balkonos, fürdőszobás szobá­val rendelkezik. A vendégek változatos pihenését fedett uszoda, sza­una, szolárium és automata tekepálya szolgálja. A hotelból a 71-es számú autóút felett híd vezet a vízpartra, itt található a szálloda külön strandja is.

A budatavai partszakaszon árnyas, családias strand várja a fürdőzőket, majd üdülők, hotelok sora után nád, sás, érintetlen vízivilág húzódik a fűzfői öbölig.

Budataván a nyaraló- és üdülőépületek mellett városias jellegű telepü­lésrész alakult ki, itt található a Fórum Bevásárlóközpont, az északi part legnagyobb autós bevásárló centruma.

Szomszédságában van a Magyar-Angol Tanítási Nyelvű Gimnázium, de három általános iskola is van a városban.

Vörösberény városrész őrzi a régi település hangulatát, amit műemlék  templomai, épületei határoznak meg. Legrégibb a kőkerítéssel körül­vett református templom. A helyén álló első templom a XII-XIII. szá­zadban épült, különböző korok stílusjegyeit viseli, a Balaton környé­kének egyetlen épen maradt erődtemploma.

A római katolikus templomot és a mellette lévő kolostort a jezsuiták építették 1773-1779. között. A templom freskóiról híres. Az együttest kiegészíti a közelben álló XVIII.  században épült barokk magtár épülete.

Minden kedves vendégünknek kellemes kikapcsolódást, üdítő pihenést, jó szórakozást kívánunk városunkban.

1 % felajánlás

110405_mre_ajanlo

Támogassa Alapítványunkat Személyi Jövedelemadójának 1%-val!

„Balatonalmádi Református Egyházközségért Alapítvány" 

Adószámunk: 18915617-1-19